Najbardziej znane regionalne potrawy świąteczne na Dolnym Śląsku to przede wszystkim te dania, które przyrządzane są na bazie ryby oraz maku. Gęsta zupa rybna z dodatkiem ziela angielskiego, czarnego pieprzu oraz soli to danie typowo postne, które pojawia się w wielu śląskich domach podczas wspólnie spożywanej wigilijnej wieczerzy.
W wielu śląskich miejscowościach nie wyobrażano sobie także kolacji wigilijnej bez dwóch innych ważnych zup. Jedną z nich jest powszechnie znana zupa grzybowa, jadana w czasie Wigilii także w wielu innych regionach naszego kraju. Drugą zupą jest natomiast tak zwana siemieniotka, nazywana niekiedy również siemionką.
Zupa ta gotowana jest z nasion siemienia lnianego, do której dodawana jest uprażona kasza jęczmienna. Przygotowanie tej zupy jest dość czasochłonne, ale co ciekawe, tradycje jej przyrządzania i serwowania sięgają XIX wieku. Zgodnie z wierzeniami ludowymi zupa ta miała dawać ludziom moc, ze względu na sporą zawartość nasion.
Tradycyjną potrawą świąteczną na Dolnym Śląsku jest także zupa grzybowa, która jadana jest zarówno w czasie kolacji wigilijnej, jak i również w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. W niektórych domach podawana jest również zupa migdałowa. Obowiązkowo do kolacji wigilijnej zawsze przygotowuje się kompot z suszonych śliwek, moreli, jabłek oraz gruszek.
Typowym daniem świątecznym na Dolnym Śląsku są również dania przyrządzane na bazie maku. Do najbardziej charakterystycznych potraw należy zaliczyć z całą pewnością śląskie makówki. Według mieszkańców województwa śląskiego po raz pierwszy makówki na wigilijnej kolacji pojawiły się na początku XIX wieku. Od tego czasu podawane są każdego roku, chociaż oczywiście na ich przygotowanie decyduje się nie każda śląska gospodyni domowa.